SPANNINGSHOOFDPIJN

cluster hoofdpijn
clusterhoofdpijn

SPANNINGSHOOFDPIJN MEEST VOORKOMENDE SOORT HOOFDPIJN
Spanningshoofdpijn is zonder twijfel de soort hoofdpijn die het meest voorkomt, zelfs kinderen kunnen er last van hebben. Deze hoofdpijn manifesteert met een drukkende, knellende, doffe, zeurende en/of kloppende pijn. Deze spanningshoofdpijn voel je vooral op je voorhoofd of aan de zijkanten van je hoofd ter hoogte van je hersenen. Het voelt aan alsof er een band strak op je hoofd werd gespannen. In vele gevallen heeft dergelijke spanningshoofdpijn ook gevolgen voor zowel je nek- als je schouder. Die voelen bij spanningshoofdpijn dikwijls stijf en gevoelig aan. Spanningshoofdpijn maakt het je ook erg lastig bij fel licht of te harde geluiden. Spanningshoofdpijn is gelukkig minder hevig. De meerderheid van diegenen die ermee geconfronteerd worden kunnen hun dagelijkse bezigheden gewoon verderzetten. In tegenstelling met bijvoorbeeld migraine waarbij de pijn heviger wordt naarmate de duur en de intensiteit van je inspanningen is dit bij spanningshoofdpijn niet het geval. Spanningshoofdpijn duurt soms slechts enkele minuten, maar kan evengoed dagenlang aanslepen. Het wordt pas echt vervelend als je haast dagelijks in meer of mindere mate last hebt van spanningshoofdpijn. Ook dat komt meer voor dan je denkt.

Vele oorzaken
Spanningshoofdpijn heeft vele oorzaken gaande van het maken van een bruuske en/of verkeerde beweging over het langdurig dezelfde houding aan te nemen en een gebrek aan slaap slecht slaapt tot angst, stress of een gebrek aan ontspanning. Een nachtje voldoende slapen of er enkele dagen er tussenuit trekken brengen meestal soelaas.
Spanningshoofdpijn voorkomen doe je door:

  • Steeds een goede en aangepaste houding aan te nemen
  • Dagelijks voldoende te bewegen. Een half uurtje wandelen, joggen en fietsen in de buitenlucht of zwemmen op eigen tempo volstaat
  • Yoga te beoefenen
  • Massages ontspannen je spieren
  • Enkele weken aangepaste acupunctuur in je leefpatroon in te schakelen
  • Voldoende te slapen

Heb je regelmatig last van spanningshoofdpijn, is de pijn na enkele dagen nog niet verdwenen of wordt deze zelfs erger en treden er vervelende nevenverschijnselen op zoals misselijkheid, braken, gezichtsproblemen en koorts? Raadpleeg dan altijd je vertrouwde huisarts.